Zrób to sama: marchewkowo-morelowy krem pod oczy

Krem pod oczy to nieodzowny element pielęgnacji każdej kobiety. Nakładany wieczorem na skórę pod oczami pozwala obudzić się rano bez podpuchniętych oczu, bez sinych worków i z wyraźnie bardziej rześkim i świeżym spojrzeniem. Trzeba jednak pamiętać, że kremy pod oczy powinny zawierać tylko naturalne i bezpieczne składniki, ponieważ skóra wokół oczu jest wyjątkowo delikatna i wrażliwa, a więc łatwo jej zaszkodzić.

olej-morelowy.jpgAby mieć pewność, że substancje, które nakładamy na twarz (a w szczególności w okolicach oczu) są bezpieczne i nie wyrządzą nam krzywdy, warto samodzielnie przygotować kosmetyk. Przedstawiamy recepturę na marchewkowo-morelowy krem pod oczy na bazie naturalnych olejów. To lekki produkt, który szybko się wchłania i zapewnia wygładzenie skóry w okolicach oczu, nawilżenie i wyrównanie kolorytu.

Czego potrzebujesz do zrobienia kremu pod oczy?

– 3 łyżki oleju z pestek moreli
– 2 łyżki oleju jojoba
– 5 kropli oleju z nasion marchwi
– 1 łyżka pszczelego wosku
– 5 łyżeczek różanego hydrolatu
– dowolny konserwant (opcjonalnie)

Jak przygotować krem pod oczy na bazie oleju morelowego?

Jeśli decydujemy się na wykonanie kremu pod oczy na bazie olejku z pestek moreli i nie chcemy dodawać do niego konserwantu, zróbmy go tylko z połowy składniki. Mniejsza ilość szybciej się zużyje, a my nie zmarnujemy składników.

Na pierwszym etapie trzeba podgrzać olej z pestek moreli, olej jojoba i wosk pszczeli, ale należy to robić w kąpieli wodnej. Proces rozpuszczana wosku i łączenia olejów powinien być powolny. Nie możemy dopuścić zbyt wysokiej temperatury, bo oleje straciłyby swoje właściwości.

Po rozpuszczeniu olejów trzeba dokładnie je wymieszać – można to zrobić łyżeczką, ale najlepiej sprawdzi się do tego spieniacz do mleka. Odstawiamy naczynie z olejkami do miski z bardzo zimną wodą, żeby zacząć schładzanie.

Cały czas chłodząc mieszankę i mieszając spieniaczem, dodajemy hydrolat różany i opcjonalnie wybrany przez nas konserwant. Na koniec, do jaśniejącego i tężejącego kremu, dodajemy kilka kropli olejku z nasion marchwi i mieszamy do połączenia.

Krem należy przełożyć do niewielkiego, zamykanego naczynka i przechowywać w lodówce. Krem pod oczy na bazie olejku morelowego zachowuje swoje właściwości przez dwa tygodnie (bez konserwantu) lub dwa miesiące (z konserwantem).